featured

Bu ülkenin tamamında, tam 24 saattir elektrik kesik!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024 yılının sonlarına girmişken, gelişmiş ülkelerde yapılan ikinci ve üçüncü planlar sonrası elektrik kesintileri ya yaşanmıyor ya da oldukça kısa bir sürede gideriliyor. Ancak Küba, ülkenin hemen hemen bütün şehirlerinde tam 24 saati aşmış olan bir elektrik kesintisiyle cebelleşiyor. İşte yaşanan arızaya dair bilgiler ve detaylar…

Küba elektrik kesintisine çözüm bulamıyor!

Küba’nın en büyük enerji santrallerinden Antonio Guiteras’ta yaşanan teknik arıza sonrası, ülkenin elektrik şebekesi neredeyse tamamen çökmüş durumda. Başkent Havana başta olmak üzere birçok şehirde yaşam adeta durma noktasına geldi ve mobil veri, internet, elektrik, su da dahil olmak üzere birçok temel ihtiyaç giderilemiyor.

Yerel halktan Barbara López, “47 yıllık hayatımda böylesi bir kesinti görmedim. İki gündür çalışamıyorum bile” sözleriyle durumun vahametini aktarıyor. Kesintiler nedeniyle hastanelerin işleyişinden endişe edilirken, okullar ve işyerleri Pazartesi gününe kadar kapatıldı.

Küba Başbakanı Manuel Marrero, ulusal televizyonda yaptığı açıklamada sorunun temelinde altyapı eksiklikleri, yakıt sıkıntısı ve artan elektrik talebinin yattığını belirtti. “En büyük etken yakıt eksikliği” diyen Marrero, hükümetin sorunu çözmek için çalıştığını vurguladı.

Durumun ciddiyetinin farkında olan Küba yönetimi, 2021 yılında yaşanan benzer kesintiler sonrası patlak veren sokak protestolarının tekrarlanmasından endişe ediyor. Nitekim bu yılın Mart ayında ülkenin ikinci büyük şehri Santiago’da, kronik elektrik kesintileri ve gıda kıtlığı nedeniyle nadir görülen bir halk protestosu yaşanmış, yaşanan olaylar oldukça uzun bir süre sonra bastırılabilmişti.

Lumel’den ND31 serisi elektrik şebekesi sayaçlarıLumel’den ND31 serisi elektrik şebekesi sayaçları

Lumel’den ND31 serisi elektrik şebekesi sayaçları

Kesintiler nedeniyle klimalar ve vantilatörler çalışmazken, buzdolaplarındaki gıdalar bozulmaya başladı. Elektrikli su pompalarının devre dışı kalması nedeniyle birçok ev susuz kaldı. Merkezi Havana’da yaşayan 80 yaşındaki emekli Eloy Fon, “Bu çılgınlık, elektrik sistemimizin ne kadar kırılgan olduğunu gösteriyor. Hiçbir rezervimiz yok, ülkeyi ayakta tutacak bir şey yok, günü gününe yaşıyoruz” sözleriyle halkın çaresizliğini dile getirdi.

Biz bu satırları yazarken, Küba’daki elektrik kesintisi halen sürüyordu. Bakalım yetkililer soruna bir çözüm üretebilecek mi.

0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
komik
Komik
Bu ülkenin tamamında, tam 24 saattir elektrik kesik!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir