featured

Firefox, bir türlü gelemeyen özellik üzerinde tekrar çalışıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yılların açık ara en çok kan kaybeden tarayıcısı olan Mozilla Firefox, geçtiğimiz yılın Mayıs ayında duyurduğu özellikle ilgili tekrar konuştu. Şirket, oldukça yakın bir sürede tarayıcıya yapay zeka desteği getirmeyi planlıyor.

Son yıllarda rakipleri Chrome ve Edge karşısında günden güne eriyen Firefox cephesi, yeni özelliklerle kullanıcılarını geri kazanmaya çalışıyor. Şirketin bir sonraki hedefi, yepyeni kenar çubuğu ve sürpriz bir yapay zeka modeliyle yenilikçi çözümler sunmak gibi görünüyor.

Firefox: Son yılların en büyük kaybedenlerinden

Firefox, ilk olarak Mozilla şirketi tarafından, 2004 yılının en dominant tarayıcısı Internet Exlorer 6’ya rakip olarak piyasaya sürülmüştü. O dönem Project Phoenix adıyla da anılan Firefox, kısa sürede çok büyük bir ivme kazanarak rakibini adeta darmadağın etti.

Yıllar 2012’yi gösterdiğinde, tam %42’lik pazar payıyla hem Internet Explorer hem de Chrome’un kâbusu olan tarayıcı, o yıldan sonra adeta günden güne eridi. Chrome’un günden güne piyasada yer etmesi ve her yeni sürümde daha istikrarlı hale gelmesi, bir türlü pes etmeyen Microsoft’un, Chromium tabanlı Edge ile en sonunda piyasaya tutunmasından sonra Firefox adeta oyun dışı kaldı.

2012 yılında piyasayı domine eden Firefox, tarihlerimiz 2024’ün Haziran ayını gösterdiğinde, 100 bilgisayardan sadece 3’ünde kullanılır hale geldi.

Google Chrome, eski uzantıları devre dışı bırakmaya başladı!Google Chrome, eski uzantıları devre dışı bırakmaya başladı!

Google Chrome, eski uzantıları devre dışı bırakmaya başladı!

Google Chrome, eski Manifest V2 uzantı sistemini aşamalı olarak devre dışı bırakmaya başladı. Peki şimdi ne olacak? İşte detaylar!

Firefox, yapay zeka ile geri dönmeye çalışacak

Geçtiğimiz yıl içerisinde ChatGPT ve Claude gibi ünlü yapay zeka sohbet botlarını tarayıcıya entegre edeceğini duyuran Mozilla, aradan geçen 1 yılın ardından bu özellikleri bir türlü hayata geçirememişti. Şirket tarafından gelen bilgilere göre bu özellik en yakın zamanda kullanıcılara sunulacak.

Bunun yanı sıra, kullanıcıların web sayfalarının özetlerini oluşturmasına yardımcı olması beklenen ‘Firefox Summary’ adlı bir araç da geliştirme aşamasında. Şirket her iki özellik için de henüz bir tarih vermiş değil.

Buna karşın yıl sonuna dek kullanıcıların bu iki özelliğe de kavuşması bekleniyor. Sizler Mozilla Firefox hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce şirket, kaybettiği pazar payını yapay zeka destekli projeleriyle geri kazanabilir mi? Yorumlarda fikirlerinizi bekliyoruz.

0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
komik
Komik
Firefox, bir türlü gelemeyen özellik üzerinde tekrar çalışıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir