featured

İlber Ortaylı, ChatGPT hakkında konuştu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk tarihçi ve akademisyen İlber Ortaylı, Cahille Sohbeti Kestim isimli YouTube programında, yapay zeka ve ChatGPT ile ilgili görüşlerini açıkladı. Her hafta ülke ve dünya gündemine dair birçok konuyu değerlendiren Ortaylı, bu hafta da yapay zeka ile ilgili gerçek görüşlerini açıkladı. Ortaylı, verdiği yanıtlarla yapay zeka teknolojisine temkinli yaklaşılması gerektiğini belirtti.

İlber Ortaylı: “ChatGPT benimle tartışamaz”

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, uzunca bir süredir olduğu gibi, bu hafta da Cahille Sohbeti Kestim programının yeni bölümüyle izleyicilerinin karşısına çıktı. Her hafta gündemi belirleyen ve ilginç sorulara verdiği bir o kadar ilginç yanıtlarla dikkat çeken Ortaylı’dan, bu hafta yapay zeka tarafından kendisine sorulmuş bir soruyu yanıtlaması istendi.

YouTube video

SDNSDNShiftdelete.net

ChatGPT’ye, İlber Ortaylı’nın programa konuk olduğu söylendi ve kendisinden bir soru sorması istendi. ChatGPT, “Kanuni Sultan Süleyman döneminde, imparatorluğun yönetim ve hukuk sistemi alanındaki reformları nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklinde bir soru yöneltti. Ünlü tarihçi, soruya verdiği yanıtla ChatGPT ve yapay zeka modelleri ile ilgili neler düşündüğünü anlattı.

Sorulan soruyu ‘okul sorusu’ olarak nitelendiren İlber Ortaylı, ChatGPT’nin herhangi bir okul kitabında cevabı bulunabilecek basit bir soru sorabildiğini ve Kanuni döneminde zaten reform olmadığını belirtti.

GO oyuncusu, yapay zeka tarafından madara edilince emekli olduGO oyuncusu, yapay zeka tarafından madara edilince emekli oldu

GO oyuncusu, yapay zeka tarafından madara edilince emekli oldu

Dünyanın en köklü masa oyunlarından Go dünyası, dünyanın en iyisi olarak bilinen Lee Saedol’un yapay zeka ile imtihanını konuşuyor.

Bu tür yapay zeka modellerinin, basit dil çevirilerinde kullanılması gerektiğini belirten Ortaylı, yapay zeka modellerinin okullarda kullanılmaması gerektiğini söyledi. Ünlü tarihçi, yapay zekaların, insanın kavrama yeteneğine hiçbir zaman erişmesinin mümkün olmadığını, edebi, felsefi ve bilim kabiliyetlerine de yetişemeyeceğini iddia etti.

Son olarak Ortaylı, bu tür yapay zeka modellerinin ticari amaçla kullanılabileceğini, ticari faaliyetlerde de faydalı olabileceğini söylese de, bu tür teknolojileri ‘insanlığın fakirleşmesi’ olarak tanımladı.

Peki sizler İlber Hoca’nın görüşleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Söylediklerine katılıyor musunuz? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmında ve sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla paylaşmayı ihmal etmeyin.

0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
komik
Komik
İlber Ortaylı, ChatGPT hakkında konuştu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir