featured

Koyu mod sandığınız kadar faydalı mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayatımızın neredeyse her anında bir ekran ile iletişime geçiyoruz. Akıllı telefonlar, tabletler, akıllı saatler, bileklikler, bilgi ekranları, televizyonlar ve dahası… Tüm bu ekranların ortak bazı özellikleri var. Onlardan biri de “koyu mod” desteği veya özelliği. Hem pil tasarrufu sağlayan hem de gözlerimizi koruyan koyu mod sandığımız kadar faydalı mı? İşte bu konuyla ilgili yeni bir araştırmanın sonucu…

Koyu modu en basit tanımla, ekranda kullanılan beyaz renklerin siyaha döndürüldüğü renk ayarı olarak tanımlayabiliriz. Bu ayar sayesinde üreticiler hem göz sağlığınızı koruduklarını hem cihazlarınızın ekranlarındaki piksellerin ömürlerini uzattıklarını hem de batarya ömründen tasarruf etmenize olanak tanıdıklarını bildirir.

Galaxy Z Flip 6 ekranı

Ancak bu durum gerçekten öyle mi? Konuyla ilgili olarak yapılan araştırmaların sonuçları ne tam siyah ne tam beyaz aslında gri bölgede diyebiliriz. Zira yapılan araştırmalara göre koyu mod veya karanlık modun göz sağlığını koruduğu doğru. Ancak yine de uzun süreli kullanımlarda büyük bir faydasının olmadığı da belirtiliyor.

Görüp duyduklarınız artık sadece sizde kalmayabilir!Görüp duyduklarınız artık sadece sizde kalmayabilir!

Görüp duyduklarınız artık sadece sizde kalmayabilir!

Yapay zeka uzun zamandır gündemde. Geldiği son nokta yapay zeka takipçilerini şaşırtmaya devam ediyor. Zihin okuyan yapay zeka hayal değil.

Koyu mod sayesine ekrandaki metinleri okumak çok daha kolaylaşıyor. Bununla birlikte beyaz ışığın gözlerinize patlamıyor oluşu detayları çok daha net görmenize ve daha kolay odaklanmanıza yardımcı oluyor. Ancak bu durum göz tembelliğine ve göz kuruluğu gibi hastalıklara yakalanmanızı önlemiyor.

Araştırmanın devamında pil sağlığı üzerinde duruluyor. Koyu mod ile cihazlarımızı kullanmak piksel ömürlerini uzatıyor. Ayrıca ekranlarda zamana bağlı olarak oluşan sinir bozucu piksel yanığı vb. sorunların da önüne geçiyor. Batarya ömrünü uzattığı ise bilinen bir gerçek.

Araştırmayı toparlamak gerekirse koyu mod aslında siyahın cazibesini ve estetiğini kullanarak bizi kendine çekiyor. Batarya ömrü ve piksel ömürleri koruması gibi etkenler doğru. Ancak koyu modun göz sağlığımızı koruduğu yönündeki bilgiler kısmen de olsa yanlış. O halde en garanti yolu seçmek ve göz sağlığımıza gereken önemi kendimizin vermesi çok daha iyi bir hareket olacaktır.

0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
komik
Komik
Koyu mod sandığınız kadar faydalı mı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir