featured

Nvidia’nın GPT-4o’yu geride bırakan yapay zeka modeli: Llama-3.1-Nemotron-70B-Instruct

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pazartesi günü hisseleri rekor seviyeye ulaşan Nvidia, yeni Llama-3.1-Nemotron-70B-Instruct modelini, yapay zeka platformu Hugging Face’de sessiz sedasız bir şekilde yayına aldı. Model, kıyaslama ölçütlerinde gösterdiği olağanüstü performansla kısa sürede dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. 

Özellikle modelin OpenAI’ın GPT-4o ve Anthropic’in Claude 3.5 Sonnet modellerinden daha iyi performans göstermesi, bir anda ilgi odağı haline gelmesine yol açtı. Nvidia’nın paylaştığı bilgilere göre; Llama-3.1-Nemotron-70B-Instruct, önemli ölçütler olan Arena Hard benchmark’ta 85.0, AlpacaEval 2 LC’de 57.6 ve GPT-4-Turbo MT-Bench’te 8.98 en yüksek puanları elde etti. Böylece Nvidia’nın yapay zeka dil anlama ve üretme konusunda ön plana çıktığını söylemek mümkün. 

Nvidia, Llama-3.1-Nemotron-70B-Instruct’ı oluşturmak için Meta’nın açık kaynaklı Llama 3.1 modelini gelişmiş eğitim teknikleri kullanarak iyileştirdi. Bu eğitim teknikleri arasında İnsan Geri Bildiriminden Takviyeli Öğrenme (RLHF) de yer almaktaydı. Söz konusu yöntem, yapay zekanın insan tercihlerinden öğrenmesini sağlıyor. Böylece model daha doğal ve bağlama uygun yanıtlar verme potansiyeline sahip oluyor. Ayrıca modelin karmaşık sorguları ek yönlendirmeler ya da özel belirteçler olmadan yanıtlayabilmesi onu diğerlerinden ayırıyor. 

Yine de her modelde olduğu gibi Llama-3.1-Nemotron-70B-Instruct’ta da çeşitli kısıtlar mevcut. Nvidia’nın paylaştığı bilgilere göre; model, doğruluğun kritik olduğu matematik veya hukuki muhakeme gibi özel alanlar için ayarlanmadı. Bu arada Hugging Face’in yanı sıra build.nvidia.com üzerinden de modele erişilebileceğini belirtelim.  

Dünyanın en büyük 11 çip üreticisi arasında yer alan Nvidia‘nın dünyanın en değerli şirketi olmaya uzanan yolculuğunu sizlere daha önce aktarmıştık. Bu yayınlanan modelin şirket için bir dönüm noktası niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz. Bildiğiniz üzere şirket, kişisel bilgisayarlar ve kurumsal sunucular için grafik işlemciler üretiyor. Ancak geçen yıl yapay zeka şirketleri piyasada devrim yaratmaya başlarken, Nvidia’nın da yıldızı parladı. Nvidia, yapay zeka çip pazarın yüzde 70 ila yüzde 95’ini kendi kontrolünde tutmakta. Şirketin kendi yapay zeka modellerini yayınlamaya başlaması ise pazardaki gücüne güç katabilir. 

0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
komik
Komik
Nvidia’nın GPT-4o’yu geride bırakan yapay zeka modeli: Llama-3.1-Nemotron-70B-Instruct

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir