2 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe giren kripto varlıklara ilişkin yasa ile birlikte, kullanıcı varlıklarının muhafazasını sağlayan saklama hizmeti kullanımının gereklilik haline geldi. Bu konuda çözüm sunan Paribu Custody‘yi Paribu Custody İş Geliştirme Müdürü Cem Sağlam, Webrazzi Summit 2024’te detaylı bir şekilde anlatmıştı.
Paribu’nun mühendis ve yazılım ekibi tarafından geliştirilen Paribu Custody, bu yeni düzenlemeye uyum sağlamak ve faaliyetlerini sürdürmek isteyen kurumlara dijital varlık saklama hizmeti verecek.
Paribu Custody, şirketin kendi geliştirdiği ColdShield® teknolojisi ile küreseldeki rakiplerinden ayrışıyor. Şirketin paylaştığı bilgilere göre; kendi ürettiği ve tescilli ColdShield® markasına ait teknolojiyi kullanan Paribu Custody’nin sunduğu hizmet, dijital varlıkları güvenli bir şekilde saklıyor.
Paribu, Paribu Custody’nin ilerleyen dönemde tokenize edilecek; gayrimenkul, kıymetli evrak, resmi evrak, etkinlik biletleri ve sanat eserleri gibi tüm fiziksel dünya varlıklarının (RWA) kurumsal düzeyde uçtan uca güvenli bir şekilde muhafaza edilmesini mümkün kılacak şekilde geliştirilmeye devam edildiğini belirtiyor.
Paribu Custody’nin detayları
Paribu Custody ekibi tarafından geliştirilen ColdShield® teknolojisi, MPC, SGX ve HSM teknolojilerini bir araya getiriyor. Bu sayede ortaya çıkan çok katmanlı güvenlik mimarisi, müşterilerin özel anahtarlarını birden fazla parçaya bölüp farklı taraflara dağıtmasına imkan tanıyor. Şirketin belirttiğine göre; dağıtılan bu parçalar, tamamen izole ortamlarda tutuluyor ve özel anahtar parçalarına hiçbir kişi ya da kurum erişim sağlayamıyor. Paylaşılan bilgilere göre; bu yöntem, özel anahtar parçalarının transfer esnasında bile bir araya gelmeden, her tarafın kendi parçasını kullanarak kısmi imza oluşturmasını mümkün kılıyor. Aynı şekilde, tek hata noktası riskini de ortadan kaldırıyor.
Ayrıca platform, soğuk, sıcak ve ılık çalışma alanı seçenekleri sunuyor. Bu seçenekler aracılığıyla ve güvenliği artırmak amacıyla cüzdanları ana ve vekil cüzdan olarak birbirinden ayırma imkânı tanıyor. Bununla beraber, platform üzerinde oluşturulan her bir çalışma alanının özel anahtarları birden fazla parçaya bölünerek saklanıyor.
Öne çıkan özellikler ve mevzuata uyumluluk
Paribu Custody platformunda yürütülen süreçler, API aracılığıyla otomatikleştirilebiliyor. Buna ek olarak staking hizmeti sayesinde, kurumlar teknik entegrasyonlarla uğraşmadan stake işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Paribu, platformun mobil uygulamasının, her adım üzerinde tam kontrol fırsatı sağladığını belirtiyor.
Paribu Custody platformu ile kurumların Kara Para Aklama ve Terörün Finansmanın Önlenmesi (AML) uyumluluk kontrollerini tek bir arayüzden yönetebildiğini belirtelim. Bu sayede kurumlar, kendi mevzuata uyumluluk süreçlerini güvence altına almak için gelen ve giden işlemleri tarayabiliyor, iş ilişkilerini denetleyebiliyor. Son olarak Paribu Custody’nin müşteriler hakkında kapsamlı İşletmeni Tanı (KYB) prosedürleri yürüttüğünü ekleyelim.
Paribu Custody kurumlara neler sunuyor?
Paribu’nun paylaştığı bilgilere göre; bankalar ve finansal kurumlar, müşterilerine kripto varlık hizmeti sunarken ihtiyaç duyduğu mevzuata uyumlu, güvenli varlık saklama ve yönetme çözümlerine Paribu Custody ile ulaşabilir. Böylece söz konusu kurumlar, hem kendi yatırımlarını çeşitlendirmek amacıyla kripto varlıklara yatırım yapabilir hem de müşterilerine sundukları kripto varlık hizmetlerini çeşitlendirebilir.
Kripto varlık işlem platformları ise Paribu Custody’nin sunduğu dijital varlık saklama hizmetlerini kullanarak mevzuata uyumlu bir şekilde müşteri fonlarının güvenliğini artırabilir. Bu kurumlar, soğuk cüzdan çözümleriyle fonları çevrimdışı koruyabilirken, siber saldırılara karşı koruma sağlayabilir.
Paribu Custody, DeFi’lara daha güvenli bir altyapı sunarak akıllı kontrat risklerini azaltırken, Blokzincir ekosistemindeki girişimler, yatırımcı varlıklarını veya proje token’larını güvenli bir şekilde saklamak için Paribu Custody hizmetinden faydalanabilir.