featured

TSK’nın gizli gücü olabilir! İşte mağara basabilen robot köpekler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk savunma sanayii şirketleri büyük bir inovasyon ile gelişime devam ediyor. Özellikle son yıllarda yapay zeka ve donanım tarafında yaşanan ilerlemeler sayesinde bazı kapıların kilidi açıldı. Bu sayede artık hayaller çok daha kolay gerçeğe dönüşebiliyor.

Ayrıca Türkiye’de veya yurt dışında ortaya çıkan yeni teknolojiler çok hızlı şekilde geliştirilip sistemlere entegre edilebiliyor. Bu alanda birçok kişi henüz nasıl bir faydası olacağını bilmediği için göz ardı etse de en büyük gelişmeler arasında robotlar yer alıyor. Biz de sizlerle Türkiye’deki son gelişmeleri paylaşacağız.

Sarsılmaz Sarbot robot köpeklerini anlatmadan önce robot köpek nedir, ne işe yarar konusuna açıklık getirmek istiyoruz. Ayrıca olası kullanım alanları ve askeri açıdan nerelerde nasıl kullanılabileceğine de değineceğiz.

Sarsılmaz Sarbot Gözcü ve Öncü
Sarsılmaz Sarbot Gözcü ve Öncü

Robot köpekler için uzun yıllar boyunca birçok çalışma yapılmış olsa da ilk somut örnekleri ABD’de Boston Dynamics ve Çin’de benzer işler yapan şirketler tarafından geliştirilmeye başlandı. Dört ayaklı yapısı sayesinde denge sistemlerini kurmak çok daha kolay olduğu için önce robot köpekler, sonra da insansı versiyonları üzerinde çalışıldı.

Tabii şu anda bu türdeki en gelişmiş modeller yine Boston Dynamics tarafından geliştiriliyor. Öyle ki tıpkı gerçek köpek veya insan gibi yürüyor, koşuyor, zıplıyor, takla atıyor ve daha önemlisi verilen görevleri yerine getirebiliyor.

Şuan için bu görevler ağır bir kutuyu taşımak veya bir bölgede devriye gezmek gibi oldukça basit seviyede. Tabii bu işin sivil tarafı. Bu robot köpeklerin şu anda satışı yapılıyor. Fakat uzaktan kumandalı oyuncak araba alıp onu kontrol etmekten daha farklı değiller.

Bir de işin askeri tarafı mevcut. Oldukça basit ve etkili bir örnek ile bu robot köpeklerin faydasını sizlere açıklayabiliriz. Videomuzda yer alan iki versiyon üzerinden örneğimizi verelim. Askerlerin teröristler ile çatıştığı ve mağaralarını bastığı bir senaryo düşünün.

Burada her ne kadar çelik yelek ve kask giyiyor olsa da bir askerin küçük bir delikten geçerek tamamen savunmasız şekilde teröristlerin saklandığı yuvaya girmesi oldukça tehlikeli olacaktır. Fakat teslim olmalarını beklerlerse de saldırıya açık bir pozisyonda kalacaklar.

Ancak Sarsılmaz Sarbot Gözcü gibi robot köpekleri kumandasından kontrol ederek girişi ne kadar dar olsa da tüm mağaralara sokabilir, gece görüşü, Lidar sensörü ve yüksek çözünürlüklü kameraları sayesinde içerideki tüm teröristleri, patlayıcı tuzakları ve engelleri görebilirsiniz.

Hatta Gözcü ile birlikte Öncü’yü de beraberinde mağaraya gönderebilirsiniz. Zaten birbirlerine entegre sistemler oldukları için Gözcü’nün sahip olduğu tüm bilgiler Öncü ile de paylaşılıyor. Bu sayede içeriye hem gözünüz hem de silahınız olacak iki robot köpeği gönderebiliyorsunuz ve gerekli durumlarda olası hedefleri imha edebiliyor veya etkisiz hale getirebiliyorsunuz.

Tabii bu yalnızca mağara olmak zorunda değil. Herhangi bir meskun mahal baskını veya açık havada yaşanacak çatışmalarda da geçerli ya da basit bir şekilde sınırlarımızda devriye görevlerini üstlenebilirler.

Öncü’nün bugün karşılaştığımız versiyonu 50 adet 9mm kurşun kapasitesine sahip. Üstelik yapay zeka sayesinde hedefini tam 12’den vurabiliyor. Dolayısıyla hem saldırı hem de savunma senaryolarında tıpkı bir asker gibi rol oynayabilir.

Günün sonunda yaşanacak en büyük kayıp ise sahip olduğunuz teknolojinin imha edilmesi olacaktır. Fakat genelde bu tip robotlar ya sensör ya da motoruna isabet alıp saf dışı kalacağından, oldukça düşük tamir masrafları ile tekrar göreve kazandırılabilirler.

Bu tip teknolojilerin fiyatlarını duyduğu zaman insanlar ilk olarak çok pahalı veya kullanmaya değer mi şeklinde düşünebiliyor. Ancak iyi bir askerin (SAT Komandosu vb.) yalnızca eğitim maliyetinin o robotun onlarca katı olduğunu bilmiyorlar. Ayrıca insan canının, özellikle de Türk askerinin canının kıymetinin paha ile ölçülemeyeceğini söyleyelim.

0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
komik
Komik
TSK’nın gizli gücü olabilir! İşte mağara basabilen robot köpekler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir